Kampeer en Caravan Kampioen 2011 over De Slangenburg

 

caravan kampioen

 

Wandelroutes

van kasteel naar Zelhem

rond Zelhem

 

Bergherbos (1600 ha)

 

Monument

 

Dorpen in de omgeving

 

37 km Fietsroute rondom Slangenburg

fietsroute_achterhoek


fietsen_achterhoek_gelderland_slangenburg

 

 

 

 

 

U kunt vanaf het kampeerterrein direct het bos inlopen. Wilt u de omgeving per fiets verkennen dan hebben wij een paar uitstekende fietsen klaarstaan. Veel wandel mogelijkheden.

Kasteel De Slangenburg

In de directe omgeving zijn mooie wandeltochten te maken rondom kasteel De Slangenburg. Vanaf de camping loopt u in 10 minuten naar het kasteel. De omgeving is lommerrijk.

 

De Slangenburg is een sieraad voor de Achterhoek. In het koetshuis zijn gastenverblijven ingericht, kun je trouwen en feesten en is ook een informatiecentrum gevestigd. De tuinen zijn luisterrijk. Geen wonder, de kasteelheer ontleende vroeger zijn status aan de exotische bomen die hij had laten planten zoals een zwarte notenboom, een tulpenboom, een lariks en stoere rode beuken, terwijl er ook kweeperen en mispels hun plekje hadden. Vorstelijk zijn de vijvers van het kasteel, die ook werden gebruikt om rivierkreeft die in de IJssel en de Oude IJssel was gevangen te bewaren totdat de kasteelfamilie er trek in had. Deze vijvers zijn in 2012 gerestaureerd.

 

Kasteel De Slangenburg

 

kasteel

 

Monumentgraf monument

In de directe omgeving is ook een begraafplaatsje te vinden omgeven door een oude muur en een prachtig hek van siersmeedijzer. In de beslotenheid van de eeuwenoude muur liggen de graven van voormalige bewoners van het landgoed. 

 

 

 

Wandeltochten

Bij het kasteel staat een informatiepaneel met wandeltochten.

(klik hier voor interactieve route kaart.)

 

Bergherbos

Prachtig natuurbos vlak onder Doetinchem en circa 10 km van Camping de Slangenburg. De moeite waard om er een paar keer heen te gaan. Hoge, oude bomen, veel onderbegroeing.

 

Groot circa 1600 hectare. 8 km x 2,5 km. Uren kun je er wandelen. De hoogteverschillen maken de wandeling een uitdaging. Vanaf de camping komt u er het eenvoudigst door de auto op de parkeerplaats te zetten tussen Zeddam en Kilder (zie kaart). Vanaf die parkeerplaats begint een aantal wandelpaden. U kunt er natuurlijk ook met de fiets naar toe gaan, in minder dan een uur bent u er.


Zie routebeschrijving en kaart. De ANWB verkoopt kaarten. Het is een groot gebied, verdwaal niet, dat kan daar makkelijk.

 

Bergherbos

 

Van kasteel Slangenburg naar Zelhem

 

In oktober 2008 werd tussen Zutphen en Aalten het Ludgerpad geopend, een cultuurhistorische wandelroute.

 

De route volgt de oude wegen waarover ook Ludger moet zijn gegaan – te voet of te paard. Zij liepen over de hogere delen in het landschap en meden de moerassen, omdat men ook toen graag de voeten  droog hield.

 

Het verschil met die tijd is dat veel moerassen zijn drooggemalen en ontgonnen. De oude wegen zijn nog steeds de belangrijkste verkeersaders, maar dat is nog geen garantie voor veel wandelplezier.

 

Veel van deze wegen zijn verhard en prijsgegeven aan het automobiel.
Dat is ook het geval op een van de zijtakken, die van Slangenburg via Doetinchem naar Zelhem loopt. Slangenburg werd al genoemd als kasteel in 1550, daarna beroofd en geplunderd, herbouwd en uitgebreid, dan door de landheer uit liefde voor zijn overleden vrouw voorzien van de fraaiste plafond- en muurschilderingen met afbeeldingen uit de Griekse mythologie en is nu omringd door een prachtig bosgebied. ( uit Trouw 2009.)

 

Wandelen rond Zelhem

zelhem

Het Boelekeerlspad zelf is niet langer dan 6 kilometer maar als u start vanaf de camping maakt u er een behoorlijke wandeling van. Het is een afwisselende route. Je passeert af en toe een boerderij die in haar naam vaak de historie van het gebied met zich mee draagt: Reugebrink, Rietstroet, Nijman (de nieuwe man), Nijenkamp (nieuwe kamp).

Ook is er een boerderij afkomstig uit een slecht verkaveld gebied. Verder vertellen veldnamen over het verleden: kampen en enken, het Eggeldersgat (eggelder was de volksnaam voor bloedzuiger en gat staat voor een laag moerasgebied) en dijken (die herinneren aan de ontginning van de natte hei) zoals de Priesterinkdijk, de Jolinkdijk (een echte racebaan, maar toch niet vernoemd naar Normaal-zanger en brokkenpiloot Bennie) en Stadsedijk.

 

Bij de ruilverkaveling is het natuurgebied de Heidenhoekse Vloed ontwikkeld, waarbij de 20 tot 80 centimeter bemeste toplaag van de bouwgrond werd afgegraven en zo het oorspronkelijke zand weer tevoorschijn kwam. De vettige grond is hier vroeger afgezet door kronkelende, steeds maar weer overstromende beekjes. De natuur blijkt een goed geheugen te hebben, want al na een jaar kwamen de pioniersplanten van vroeger weer terug. Zoals het lieflijke plantje teer guichelheil, dat rond 1850 voor het laatst in de Achterhoek was waargenomen. De verschraling van de grond heeft nog veel meer bijna uitgestorven planten een kans gegeven.

 

Het is prachtig struinen op het Boelekeerlspad, zeker wanneer je ineens twee zilverreigers in de kijker waarneemt. In de poelen kwaken boomkikkers de boventoon en een speciale kelder wordt bewoond door overwinterende vleermuizen. Voorzichtigheid is dus geboden, of zoals een van de tips luidt: laat alleen uw voetsporen achter.

 

Het aardige van het geïsoleerd gelegen wandelpad is dat er vanuit drie kanten aanlooproutes zijn gecreëerd: vanuit Halle, Kasteel Slangenburg en Zelhem. Die laatste (11 km) is beslist de moeite waard vanwege de landelijke rust waar je doorheen loopt. Om dat duidelijk te maken hebben we bijgehouden wie we onderweg tegenkwam: 1 postbode, 47 paarden en ponny's, 1 struisvogel, 1 bambi, een koppel kalkoenen, een kudde schapen, een kunstkoe en een kunstpaard en de twee zilverreigers. Geen boerekeerl dus: de postbode was een vrouw. (Bron dagblad Trouw)

 

 

In de omgeving

In de omgeving ligt een aantal leuke dorpen. 

 

37 KM fietsen rondom Slangenburg

Wie in het late voorjaar door de Achterhoek fietst, rijdt door een idyllisch landschap met velden vol bloeiende bosanemonen en pinksterbloemen. Onderweg laten roffelende spechten en zangvogels van zich horen. Staatbosbeheer heeft een 37 km lange fietsroute uitgezet rondom de slangenburg,

 

fietsen_achterhoek_gelderland_slangenburg

U kunt hier de complete routebeschrijving printen.